Kişisel Mentorluk ve Yatırım
Kişisel Mentorluk ve Yatırım
Kişisel Mentorluk ve Yatırım
2018 senesinden beri, erken aşama yeni nesil girişimlere uzun dönem mentorluk ve yatırım yapıyorum.
2018 senesinden beri, erken aşama yeni nesil girişimlere uzun dönem mentorluk ve yatırım yapıyorum.
2018 senesinden beri, erken aşama yeni nesil girişimlere uzun dönem mentorluk ve yatırım yapıyorum.
İş
Üniversitedeyken şans eseri kendimi bir videolu sosyal medya platformu Scorp'un kuruluşunda buldum.
4 sene sonunda: 20 milyon kullanıcısı ile 9 farklı ülkede büyümüş bir ürün, fazla motive bir ekiple geçirilmiş 4 sene ve her gün yapılan hatalar, kalabalık Whatsapp grupları ve şirketlere yapılmış milyonlarca liralık satış.
İşi öğrendiğimi düşünüp, hem hevesim hem de potansiyel gördüğüm bir alan olan tarıma "giriş"tim.
Küçük çiftçilerin ürünlerini son tüketiciye ulaştırabilecekleri bir pazaryeri: Tarlamvar'ın kurucu ortağı oldum. Çiftlikbank patladı, ortağımla anlaşamadım, 8 ayda %600 büyüyen şirketten 1. senenin sonunda hisselerimi ortağıma devrederek çıktım.
O zamanlar girişimcilik bu kadar popüler değildi.
Ama son zamanlarında şirketlerden, "aa ne tatlı şeysiniz siz öyle, biz de startup gibi olmak istiyoruz." tepkisini almaya başladım.
Yanlışlıkla bir tanesine (dünyanın en büyük içecek markalarından birine)
"2 günlük bir program yapalım, bakalım öğretebiliyor muyum..." dedim.
Öğretemedim. Ama ben üçüncü maceramı bulmuştum.
2 günlük programdan kazandığım paranın, kendime 2 ay yetebileceğimi gördüm. Scorp'ta son dönemde beraber çalıştığım en iyi iki stajyerimi benimle çalışmaya ikna edip inValue'yu kurdum.
1 ayda 36 büyük şirketin, direktör ya da genel müdür yardımcısı ile görüştüm. Metrobüs ve tavuk pilav bağımlısı oldum. Ama "inovasyon" dünyasındaki oyun alanını öğrendim. 36 şirketin 21'i bizden teklif istedi. Hepsine yetişemezdik.
En çok isteyene proje yaparız dedik, yetişebileceğimiz en büyük üç şirkete teklif verdik.
Bunu yaparken yukarıdaki fotoğrafta arkada yer alan toplantı odası kanepesinde yaşadım, yoksa her gün 3.5 saatimi yolda geçirmemem gerekiyordu.
11 ayda Türkiye'nin en büyük şirketlerinden 8 tanesiyle 13 farklı proje yaptık. 6 kişi olduk. Saçlarımız beyaz değil diye çok zorluk yaşadık. Yine de büyümeye devam ettik.
1. yılımızda PwC ve Accenture partnerlerinin kurduğu, yeni nesil danışmanlık şirketi Dogma Alares tarafından satın alındık, ekibe dahil olduk.
Şirketlere inovasyonu bünyelerine nasıl katabileceklerini, kendi girişimlerini nasıl kurabileceklerini ve yeni nesil dijital dünyaya nasıl adapte olabileceklerini göstermeye ve beraber öğrenmeye devam ediyoruz.
Aynı zamanda küçük yatırımlar yaparak girişim ekosisteminde aktif kalmaya çalışıyorum.